Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
jakie macie silniki w swoich sukach? :)
kurian 
mechanik

Wysłany: 2015-11-19, 22:22   

meenia napisał/a:
Wsadzilem taki motor do astry f, zadnej filozofi w tym nie ma :-)

czyli krótko mówiąc ten silnik ze swoim sterowaniem jest bytem niezależnym od reszty samochodu i można z nim wędrować gdzie się chce?

Ari 
zapaleniec

Wysłany: 2015-11-19, 22:26   

1.3 ze swifta gti też daje radę:)

https://www.youtube.com/watch?v=2AYqTZKi528

Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-11-19, 22:31   

Coś małe te oponki.

meenia 
zapaleniec

Wysłany: 2015-11-20, 11:19   

kurian napisał/a:
meenia napisał/a:
Wsadzilem taki motor do astry f, zadnej filozofi w tym nie ma :-)

czyli krótko mówiąc ten silnik ze swoim sterowaniem jest bytem niezależnym od reszty samochodu i można z nim wędrować gdzie się chce?

Po sporej modyfikacji softu, bo bez komunikacji z abs i tcs idzie w awaryjnym bez doladowania.

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2015-11-22, 20:21   

przy dzisiejszych cenach stand alone niema sensu komplikować sobie życia przy poważniejszych swapach z nowszych samochodów. Zwykle wiązki z kompami i modułami sięgają 75% ceny np takiego emu masterka.. do tego 3 popołudnia cięcia i klejenia wiązki... i praktyczny brak możliwości tuningu.

meenia 
zapaleniec

Wysłany: 2015-11-22, 20:42   

DUŻY napisał/a:
przy dzisiejszych cenach stand alone niema sensu komplikować sobie życia przy poważniejszych swapach z nowszych samochodów. Zwykle wiązki z kompami i modułami sięgają 75% ceny np takiego emu masterka.. do tego 3 popołudnia cięcia i klejenia wiązki... i praktyczny brak możliwości tuningu.

Mape na EMU napiszesz szybciej niz w trzy popoludnai?? Bez pomiarow AFR i EGT w turbopetrolu tloki znajda sie rownie szybko w wydechu jak EMU pod maska :mrgreen:

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2015-11-23, 22:20   

meenia napisał/a:

Mape na EMU napiszesz szybciej niz w trzy popoludnai??

Od zera nie, ale ale rozwiązanie imho przyszłościowe do dalszego modowania a po drugie primo ultimo z większości sterowników można odczytać mapę. Prawdę mówiąc wiele ori wsadów jest do odnalezienia na wujku google* :)... wiadomo trzeba przepisać (i co więcej odnaleźć do przepisania interesujące fragmenty) ale temat jest do ogarnięcia. Na nasze potrzeby wystarczy raczej sonda AFR i trochę podlać to o EGT tak się martwić nie trzeba.. a o kilka KM i parę kropli benzyny nie chodzi... ;). Elektrycznie wrzucić pod maskę to większość osób ogarnie, które ogarnęłyby wrzucenie kompa i wiązki z innego auta.

Tej zimy kleję trochę rurek do ramy i 33' wsadzam.. potem rajdy wiosenne i w lecie planuje operację wszczepienia suszarki do 1.3. Wtedy powiem Ci ile to te 3 popołudnia czasu zajmują :mrgreen: . Na razie mam doświadczenie tylko w turbognojówkach.. ale myślę że z tym EMU to to rocket science nie będzie. Ostatecznie popłynięcie tłoków w 1.3bb to tylko 500-600pln za cały silnik.

*z denso trochę bida ale np. bosh do wyboru do koloru

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-11-23, 22:39   

Kiedyś sobie zczytałem całą mapę baleno 1,6 po prostu logując dane z komputera podczas jazdy.
Pomysł był taki, żeby ją wpisać do własnego sterownika i modyfikować wg fantazji.
W międzyczasie mapę zgubiłem :mrgreen: masakra

meenia 
zapaleniec

Wysłany: 2015-11-23, 22:46   

DUŻY napisał/a:
meenia napisał/a:

Mape na EMU napiszesz szybciej niz w trzy popoludnai??

Od zera nie, ale ale rozwiązanie imho przyszłościowe do dalszego modowania a po drugie primo ultimo z większości sterowników można odczytać mapę. Prawdę mówiąc wiele ori wsadów jest do odnalezienia na wujku google* :)... wiadomo trzeba przepisać (i co więcej odnaleźć do przepisania interesujące fragmenty) ale temat jest do ogarnięcia. Na nasze potrzeby wystarczy raczej sonda AFR i trochę podlać to o EGT tak się martwić nie trzeba.. a o kilka KM i parę kropli benzyny nie chodzi... ;). Elektrycznie wrzucić pod maskę to większość osób ogarnie, które ogarnęłyby wrzucenie kompa i wiązki z innego auta.

Tej zimy kleję trochę rurek do ramy i 33' wsadzam.. potem rajdy wiosenne i w lecie planuje operację wszczepienia suszarki do 1.3. Wtedy powiem Ci ile to te 3 popołudnia czasu zajmują :mrgreen: . Na razie mam doświadczenie tylko w turbognojówkach.. ale myślę że z tym EMU to to rocket science nie będzie. Ostatecznie popłynięcie tłoków w 1.3bb to tylko 500-600pln za cały silnik.

*z denso trochę bida ale np. bosh do wyboru do koloru

W turbognoju na duzo mozna sobie pozwolic, benzyna przylana kicha i wypadaja zaplony, a niedolana swieci suszarka, sek w tym ze od niedolania do przelania dosyc blisko jest i sporo zmiennych trzeba dodatikowo uwzglednic na mapie, sporo tez mamy stanow nieustalonych bo z tego co pamietam to net powyzej 4500 rpm idzie w OL

[ Dodano: 2015-11-23, 22:47 ]
kostuch napisał/a:
Kiedyś sobie zczytałem całą mapę baleno 1,6 po prostu logując dane z komputera podczas jazdy.
Pomysł był taki, żeby ją wpisać do własnego sterownika i modyfikować wg fantazji.
W międzyczasie mapę zgubiłem :mrgreen: masakra

Gdzies chyba mam zawartosc Twojego sterownika jakby co :mrgreen: ale nie wiem co chcesz z tym zrobic :-P

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-11-23, 22:54   

meenia napisał/a:

Gdzies chyba mam zawartosc Twojego sterownika jakby co :mrgreen: ale nie wiem co chcesz z tym zrobic :-P

Po prostu kiedyś miałem wizję żeby sobie zrobić taki standalone i na wstępie nakarmić go jakąś bazową mapą a potem w tym sobie grzebać, żeby mieć zylion tryliardów koni ;-)
Z braku czasu wyszło (na razie) jak zwykle.

meenia 
zapaleniec

Wysłany: 2015-11-23, 23:13   

kostuch napisał/a:
meenia napisał/a:

Po prostu kiedyś miałem wizję żeby sobie zrobić taki standalone i na wstępie nakarmić go jakąś bazową mapą a potem w tym sobie grzebać, żeby mieć zylion tryliardów koni ;-)
Z braku czasu wyszło (na razie) jak zwykle.

Wiesz co sobie mozna zrobic z wolnassaca benzyna czy Ci poopowiadac :mrgreen:

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-11-23, 23:23   

meenia napisał/a:

Nie rób scen.
Pomysł był jako zabawa na długie zimowe wieczory.
Zamiast oglądać z żoną tv, lepiej poprzestawiać bajty w silniku :-)

meenia 
zapaleniec

Wysłany: 2015-11-24, 10:40   

kostuch napisał/a:
meenia napisał/a:

Nie rób scen.
Pomysł był jako zabawa na długie zimowe wieczory.
Zamiast oglądać z żoną tv, lepiej poprzestawiać bajty w silniku :-)

Raz w zyciu bawilem sie w tuning NA i jednak lepiej tv z zona :mrgreen: walki, kolektory, strojenie, i 18 koni wiecej a moment w lesie :-P . T obecnym turbiaku 1h nad programem, 45 konikow 65 NM przybylo.

Pozdro

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-11-25, 06:38   

Ja to tak sobie czytam i zastanawiam się - silnik 150PS a co że skrzynia ?, pół ośkami ,reduktorem i wałami no i mostami?
Nie trzeba tego wymieniać ? ile to pokręci. Do zwykłej jazdy ok, ale do terenu ?

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-11-25, 15:37   

Oczywiście że cała reszta zacznie się sypać. Trzeba wtedy wzmacniać pozostałe rzeczy.
To się nazywa "eskalacja spirali wyścigu zbrojeń" :lol:

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2015-11-25, 15:58   

kostuch napisał/a:
Oczywiście że cała reszta zacznie się sypać. Trzeba wtedy wzmacniać pozostałe rzeczy.
To się nazywa "eskalacja spirali wyścigu zbrojeń" :lol:

No tak bo to jest dokładnie to samo auto co przed przeróbką ..... ma tylko wymieniony cały przód, tył i środek :D

Gorbi 
rozgadany

Wysłany: 2015-11-25, 21:40   

https://www.youtube.com/watch?v=PZ4VYEaieaA

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-11-25, 22:58   

no tak wydatek ciągnie wydatek :mrgreen: temu ja nie ruszam -jak kręci to niech kręci

Odpowiedz do tematu