Witam!
Wiem że spora część pakuje do swoich samców fotele kubełkowe z Hondy CRX, ale ja chciałbym fotele kubełkowe nowe i do tego z ruchomym oparciem, żeby się dało na tył wsiadać wygodniej. Problem polega w homologacji drogowej. Większość foteli jej nie posiada i jak to prawnie i bezpiecznie wygląda? Oprócz tego miałbym prośbę żebyscie mnie natchnęli mocowaniem pasów w takim fotelu jak to macie rozwiązane?
Pozdrawiam
_________________ W terenie nie zawsze duży może więcej...
Ja mam fotele kubełkowe z regulowanym oparciem i składane aby wpuścić kogoś do tyłu na orginalnych samcowych szynach. Używam przy nich orginalnych pasów z samuraja i wszystko działa bardzo dobrze. Z tego co słyszałem to fotele kubełkowe muszą mieć homologacje jeśli chcesz brać udział w rajdach, do normalnej eksploatacji drogowej możesz kupić nowe z allegro i będzie ok
Panowie nie mieszacie dwóch systemów walutowych nie bądźcie pewexami. Są dwie homologacje jedna FIA dla elementów które wykorzystujesz w rajdach wyścigach itp. I homologacja "drogowa czyli taki znaczek Ecyferka w kółku i do jest wyagane dla wszystkich elementów nieodpowiadających za bezpieczeństwo ludzi w samochodzie w tym foteli pasów szyb świateł itp.
Z ciekawostek żadne pasy 5 lub 4 punktowe które po kolei wpinasz w środkową złączkę obracaną nigdy nie uzyskają homologacji drogowej, bo cywilne pasy powinny zapinać się jednym ruchem.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Może ktoś z czytających zna kubełki dobre dla dużych osób (2metry). Szczególnie interesuje mnie wysokość przelotek do pasów.. żeby nie były pod ramionami i dobre przyleganie głowy (wysoki "zagłówek").
Najlepiej normalne bez funkcji zginania rozkładania czy podgrzewania. Homologacja mało istotna.
_________________ Suzuki Samurai 1.3i '94 - seria
Radość zaczyna się tam gdzie kończy się rozsądek.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
Ja mogę polecić kubły Bimarco Cobra tylko w pierwszej wersji, Dobrze trzymają i nawet dłuższe trasy można w nich zrobić bez problem w przeciwieństwie do innych np w Mirco.
No właśnie tańsze są tak robione żeby taki fotel był solidny to musi być zrobiony dość pancernie a przez to jest dużo cięższy od laminatowego.
Aktualnie w amatorskich rajdach minimum to pasty 4 punktowe o szerokości 3". Ale kluczową sprawą jest ich odpowiednie zamocowanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum