Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wibracje przednie koła
szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-11-25, 21:45   

Zawias napisał/a:
Przy seryjnym zawieszeniu i układzie kierowniczym to wina luzów różnych elementów.

plus wyważenie kółek?

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-11-25, 21:54   

Wyważenie też, ale w mniejszym stopniu.
Ja mam niewyważone nalewki typu szumex i nic się nie telepie /amora skrętu brak/.
Najgorsze są opony "kwadratowe" ze starości albo badziewnie wykonane nalewki, z tym już się nic nie da zrobić.

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2015-11-26, 09:15   

Wszystko zalezy od rozmiaru opon :D U mnie co bysmy nie probowali to i tak nie udalo sie wyeliminowac bicia. Przy 50-60 wpada w wibracje na asfalcie. Jak uda sie przekroczyc to granice to jest w porzadku, nawet przy 100 z gorki bylo ok. Wiadomo tez kwestia ile powietrza w kole. Jak mam dobite te 1.5 bara to bicie jest do przezycia. Ale w okolicach 1b to juz miota nim jak szatan :( Nie wiem tez czy jedna opone nie mam troche krzywa bo byla jakby z innego zestawu. W moim wypadku trzeba sie chyba jednak przyzwyczaic i tyle.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-11-26, 09:24   

pacmano napisał/a:
Nie wiem tez czy jedna opone nie mam troche krzywa bo byla jakby z innego zestawu. W moim wypadku trzeba sie chyba jednak przyzwyczaic i tyle.

Może zamienić koła przód <-> tył ?

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2015-11-26, 10:01   

Mozna sprobowac ale watpie Sam ze to rozwiaze problem. Chyba trzeba czekac na wymiane opon, ale do tego mi sie nie spieszy ;)

Myszon 
niby że szefo

Wysłany: 2015-11-26, 10:34   

To może dorzucę 50gr do tematu. Moje nalewki kopia simexa Malatesta Kajman 265/75 również telepały a wyważanie nic nie pomagało. Po dogłębnym przyjrzeniu się oponą okazało się że są po prostu nierówne tj. niewycentrowane - po prostu nalewka i tyle. Nie ma opcji wyważenia itp. musi bić na asfalcie przy pewnej prędkości i koniec. Ale ale w sumie to jest opona hardcorowo terenowa więc jazda z duża prędkością po asfalcie nie jest dla niej naturalnym środowiskiem. W terenie natomiast nie czuć niczego niedobrego.

Jedyną metodą było by w tym wypadku toczenie opony jak na tokarce tj. obciąć nadwyżkę bieżnika.

PS.
Po zamontowaniu springa nie czuć znacznych wibracji :-)

wodzu_wo 
świeżak

Wysłany: 2015-11-26, 19:51   

Miałem taką sytuacje z telepaniem przodu przy prędkości miedzy 50 a 70 km/h że mało kierownicy mi nie wyrwało z rąk tak ja w opisywanych postach wyżej zaznaczam że mam koła kopia simex i po zamontowaniu amortyzatora skrętu , wyważaniu i zmiany kół na inne też nic to nie zmieniło lecz sytuacja się zmieniła o 100% po zdemontowaniu dystansów kół telepanie ustało i teraz czy jadę 50 czy 100km/h nie mam problemu z utrzymaniem kierownicy.Wniosek mój jest taki że po zamontowaniu dystansów płaszczyzna felgi odsuwa się od osi zwrotnicy i wtedy koła wpadają w wibrację (telepanie) przy których to jazda takim pojazdem po asfaltowych drogach jest bardzo utrudniona i niebezpieczna.Tyle z mojej strony jeśli chodzi o tę przypadłość.
Może komuś to pomoże.

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2015-11-26, 20:13   

wodzu_wo napisał/a:
Wniosek mój jest taki że po zamontowaniu dystansów płaszczyzna felgi odsuwa się od osi zwrotnicy i wtedy koła wpadają w wibrację (telepanie) przy których to jazda takim pojazdem po asfaltowych drogach jest bardzo utrudniona i niebezpieczna.Tyle z mojej strony jeśli chodzi o tę przypadłość.
Może komuś to pomoże.

Pochopna teoria. To że z dystansem robi się dźwignia to ogólnie wiadomo ale niewiele to ma wspólnego z telepaniem kół. Może warto sprawdzić dystanse pod kątem precyzji wykonania (no chyba nie od kowala) i felgi czy nie ugięte bo wtedy dystans spotęguje odczucie. Mogło też błocko układać się gdzieś na kole lub gdzieś w przestrzeni wirującej. Mam dystanse 40mm na stronę i żadnych wibracji :-P

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

wodzu_wo 
świeżak

Wysłany: 2015-11-26, 21:17   

KRZYKKU napisał/a:
wodzu_wo napisał/a:
Wniosek mój jest taki że po zamontowaniu dystansów płaszczyzna felgi odsuwa się od osi zwrotnicy i wtedy koła wpadają w wibrację (telepanie) przy których to jazda takim pojazdem po asfaltowych drogach jest bardzo utrudniona i niebezpieczna.Tyle z mojej strony jeśli chodzi o tę przypadłość.
Może komuś to pomoże.

Pochopna teoria. To że z dystansem robi się dźwignia to ogólnie wiadomo ale niewiele to ma wspólnego z telepaniem kół. Może warto sprawdzić dystanse pod kątem precyzji wykonania (no chyba nie od kowala) i felgi czy nie ugięte bo wtedy dystans spotęguje odczucie. Mogło też błocko układać się gdzieś na kole lub gdzieś w przestrzeni wirującej. Mam dystanse 40mm na stronę i żadnych wibracji :-P

Dystanse były dwukrotnie sprawdzane na tokarni i tolerowane bo też podejrzewałem złe wykonawstwo.
Felgi były zamieniane z tyłu na przód i odwrotnie nawet zakładałem drugi zestaw i też nic.(cały czas poruszam tu temat jazdy po asfalcie bo po innych drogach tego problemu nie miałem) a u ciebie jak jest z jazdą po drogach asfaltowych przy max prędkości.

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2015-11-26, 22:28   

U mnie Vmax. to niewiele ponad 100km/h bo mam zwolnione mosty i reduktor. Dodatkowo przy lifcie 8" bardzo trudno jest uzyskać poprawnie działający układ napędowy żeby nie bujało, ściągało czy wibrowało. Po dłuższych zabawach z wałami wstawiłem na tył potrójny kardan z Toy'ki, zmieniłem kąty na główkach i opuściłem reduktor. Teraz mogę powiedzieć że jest jak trzeba, nic nie wibruje nie tłucze się a samochód prowadzi się OK pomimo nalewek Globguma 31" simex a oprócz dystansów 40mm na stronę mam felgi et-26 nawiasem mówiąc nie wyważane bo nie ma sensu. Na asfalcie huczą opony reszta jak w osobówce :-P

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

Terenowiec 
nowicjusz

Wysłany: 2015-11-26, 22:43   

sokratesb napisał/a:
Zmniejszyłem luz na przekładni i nie ma problemu. Tylko raz na jakiś czas, jak wjadę w jakąś specyficzną dziurę, przy dużej prędkości, to szarpnie kilka razy lekko w jedną i drugą.

Czy przed zmniejszeniem luzu na przekładni widać było, że ruszasz na postoju delikatnie kierownicą, a koła wciąż stoją w miejscu?

Myszon 
niby że szefo

Wysłany: 2015-11-27, 09:13   

Jeszcze mi się przypomniała taka przypadłość jak miałem jeszcze resory. Miałem taki motyw że tak jak kolega pisze wyżej - kierownice chciało wyrwać z rąk - przyczyną były niedokręcone cybanty resorów.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-11-27, 11:18   

wodzu_wo napisał/a:
KRZYKKU napisał/a:
wodzu_wo napisał/a:
Może komuś to pomoże.

Dystanse były dwukrotnie sprawdzane na tokarni i tolerowane bo też podejrzewałem złe wykonawstwo.
Felgi były zamieniane z tyłu na przód i odwrotnie nawet zakładałem drugi zestaw i też nic.(cały czas poruszam tu temat jazdy po asfalcie bo po innych drogach tego problemu nie miałem) a u ciebie jak jest z jazdą po drogach asfaltowych przy max prędkości.

Wodzu,
Po prostu zmieniła ci się masa drgająca i przestało wpadać w rezonans.
Jakbyś założył identyczne dystanse zrobione z czegoś dużo lżejszego (lub dużo cięższego), to pewnie też by ustąpiło telepanie.

[ Dodano: 2015-11-27, 11:19 ]
Myszon napisał/a:
Jeszcze mi się przypomniała taka przypadłość jak miałem jeszcze resory. Miałem taki motyw że tak jak kolega pisze wyżej - kierownice chciało wyrwać z rąk - przyczyną były niedokręcone cybanty resorów.

Na sprężynach też występuje ten efekt, więc nie czepiał bym się cybantów (aczkolwiek dokręcone powinny być porządnie)

Odpowiedz do tematu