Witam. Za namową kolegów przeniosłem temat z przywitalni do tego działu. Tak jak na wstępie pisałem chciałbym odnowić auto które zakupiłem kilka dni temu. W święta zamiast tradycyjnego obżarstwa część czasu spędziłem w garażu dłubiąc przy samim (co nie ukrywam sprawiło mi radochę większą od świątecznych prezentów :)
Tak jak napisał Zawias roboty za wiele mieć nie będę (chyba). Udało mi się rozbebeszyć środek z dywaników i znalazłem jedną łatkę w podłodze.Reszta podłogi jak by zeszła tydzień temu z taśmy . Naprawione miejsce wygląda tak:
Udało mi się poprzerabiać instalację na przekaźniki ,ponaprawiać i wyczyścić szyny foteli, spolerować cały lakier, i kilka dupereli.Zdemontowałem też tylną klapę w celu zregenerowania zawiasów. Znalazłem przez goola starą aukcję internetową z zastawem do regeneracji zawiasów. Czy ktoś orientuje się czy można taki cuś kupić?
W tygodniu planuję zamówić dystanse 30-38mm pod felgi (obrócone koła jakoś mi się nie podobają). Pytanie czy takie poszerzenie, jak czytałem na forum, faktycznie wpłynie na żywotność łożysk kół zakładając że auto w teren będzie jeździć sporadycznie? Planuję dorobić 35mm podkładki pomiędzy fotel a szynę oraz chcę podjechać do tapicera i przymierzyć się do nowej tapicerki. Mam nadzieję że cena mnie nie zabije (fotele i boczki podsufitka systemem flok). To tyle coby nie zanudzać.
Jeszcze pytanie do Admina. Czy nie myśleliście żeby zdjęcia umieszczać na swoim/wynajętym serwerze? Udzielałem się na forum modelarskim i tam z mikroskładek forumowiczów udaje się utrzymać serwer już kilka ładnych lat.
Jest dużo ciekawych wątków na forum ale bez zdjęć są one delikatnie mówiąc mało użyteczne.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Myszon 2016-01-27, 22:47, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-12-28, 10:35
Zważywszy, że to nie samurai, a sj, czyli bardziej wiekowa maszyna, trzeba przyznać, że stan blacharki rewelacyjny
Dystanse możesz śmiało zakładać, co byś nie zrobił, to i tak tylne łożyska będziesz zmieniał względnie często, taki urok tej konstrukcji
Zobacz tutaj, jest instrukcja i na samym dole kontakt do gościa co te bolce oferuje -> http://www.samurai4x4.pl/...urai-sj,51.html inny sposób to ponoć bolce od Corsy są 0,5mm szersze i nieco dłuższe. To że są szersze pozwala rozwiercić oryginalny samkowy zawias i nabicie tych nowych. To że są dłuższe niczemu nie przeszkadza bo może przyciąć :) http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=2288
Na jakim forum modelarskim siedzisz?
Na zamieszczanie fotek w tematach za darmo jest wiele sposobów więc opłacanie jakiegoś foto serwera jest nieopłacalne
Osobiście wrzucam foty do odrębnej galerii zdjęć na swoim FB która jest widoczna tylko dla mnie - tutaj wklejam link i gotowe.
Foty możesz wrzucać na setki różnych serwisów np. imgur.com ale widze że używasz fotosika więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zdjęcie zamieścić tak:
Witam.Odnośnie fotek chodziło mi o to,że darmowe strony do przechowywania zdjęć po kilu miesiącach/latach usuwają zdjęcia (chyba że się mylę) Na forum jest kilka fajnych tematów, ale zamiast zdjęć są puste ikony.Ikonkę img spróbuję wstawić przy najbliższej możliwości.
Forum modelarskie to dawne czasy, ale pochwalić się jest czym
była przygoda z modelami RC. ale to też kilka ładnych lat temu.
Tak jak Didymos napisał łożyska to rzeczywiście słaby element tego auta. Dzisiaj przeszedłem przegląd. Całe auto suchutkie a tylny most przy kołach mokry. Uszczelnić trza to i łożyska wymieniem. Mam nadzieję że ze zbiciem nie będzie problemu i z naprawą sobie poradzę.Przyznaję się bez bicia że na forum szukałem krótko i nie znalazłem jaki dedykowany jest olej do mostów i ile go wchodzi?
Dzięki SamNaSamZSam za linka odnośnie zawiasów.
Z gatunku pytań dziwnych to czy do aut z roczników 85 leje się benzynę bezołowiową ? Tak przy dystrybutorze się dzisiaj zawiesiłem i powspominałem sobie żółtą Pamiętam 10 lat temu miałem żuka z podobnych lat i tam do bezołowiowej lało się jakieś ustrojstwo do beny.
Z gatunku pytań dziwnych to czy do aut z roczników 85 leje się benzynę bezołowiową ? Tak przy dystrybutorze się dzisiaj zawiesiłem i powspominałem sobie żółtą Pamiętam 10 lat temu miałem żuka z podobnych lat i tam do bezołowiowej lało się jakieś ustrojstwo do beny.
Też pamiętam, że do bobika 126p dolewałem jakiegoś PB z flakonika niczym soku z gumijagód co to dawał mu moc i sprawność tura! Pewnie ekoterroryzm zabronił i Samcie jakoś się zaadaptowały do nowych warunków ;)
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Witam.Auto zarejestrowane, pierwsza 20 kilometrowa trasa za mną. Kilka rzeczy przyjdzie mi zrobić "ponadplanowo" A więc
-w aucie przy 2000 obr. rezonuje jakaś blacha (obstawiam ekran od góry tłumika).
-5 bieg wyje ,znośnie, ale wyje.
-amortyzator skrętu wytrzepany.
-nie wiem dlaczego auto przy włączonych lampach bardzo często podbija obroty do 2000 (podczas przerabiania instalacji siadł mi aku i nie zdążyłem go podładować do końca, może to jest przyczyną)
-już dwa razy odpalałem na zapych (raz sam ) -brak brzęczyka świateł oraz brak przyzwyczajenia w gaszeni ichnich
-do uszczelnieni tylny most
Mile zaskoczony
-silnik w miarę zrywny i elastyczny
-kierownica bez wspomagania idzie kręcić jedną ręką
-komfort do 80km/h znośny+
-skrzynia mega wygodna obsługa i ten klik przy każdym biegu
A nie mile
-kuna nie idzie gadać przez telefon.Trzymając go w lewej ręce łokieć wypada gdzieś 10 cm. za szybą jest -6 i nie wypada Wiem powiecie chwyć w prawą ale to nie automat.
-drzaźni też to że chyba połowa społeczeństwa będzie miało krzywe szyje od oglądania się za autem. Dzisiaj 3 razy pytano mnie co to za samochód.
Jako że furę chcę zrobić porządnie to przyjdzie mi wymontować skrzynię i wymienić wszystkie łożyska i uszczelniacze. Mechanik ze mnie średni skrzynie z żuka rozbierałem i złożyłem, ale tam biegów było pół mniej Z racji tego przyjdzie mi szukać jakiegoś przyzwoitego mechanika który podejmie się takiej roboty.
Może ktoś poleci warsztat (Poznań/okolica) który podejmie się takiej roboty ? Gdzieś na forum czytałem o gościu z Jeżykowa ale nie mogę znaleźć tego wpisu
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-01-01, 12:03
Mik77 napisał/a:
-nie wiem dlaczego auto przy włączonych lampach bardzo często podbija obroty do 2000
Na kolektorze ssącym jest elektrozawór połączony z "bączkiem" na gaźniku, po włączeniu świateł i (chyba) dmuchawy, to ustrojstwo podbija obroty, żeby skompensować ich spadek wywołany większym obciążeniem alternatora.
Przejrzyj sobie ten układ i wyreguluj, żeby nie podbijał obrotów tak wysoko.
Witam i pozdrawiam wszystkich w nowym roku. Widzę,że brać forumowa działa prężnie nawet w święto
Co do naprawy skrzyni kontakt nawiązany z Slavok. Czekam na odpowiedź odnośnie naprawy. Dzięki za odpowiedź.
w temacie jałowych obrotów to czy regulacją jest śruba zaznaczona na zdjęciu? Również dzięki za konkretną odpowiedź
Gaźnik chodzi jak pszczółka i nie chciał bym bezmyślnie go rozregulować. Czy po włączeniu świateł/dmuchawy obroty powinny się tylko zrównoważyć czy być wyższe ? Jeżeli tak to o ile.
Czytałem na forum, że samurai nie ma możliwości grzania przez kratki nawiewu "na kierowcę" Czy naprawdę tak jest ? Ktoś to przerabiał?
Próbuję wstawić fotki tak żeby wyświetlały się z automatu, ale mi nie wychodzi zaznaczam Img z treścią linka a w poście d..a
EDIT:
Ściągnąłem dzisiaj bębny w przekonaniu że tam będzie potop, a tam susza.Czy przychodzi do głowy kolegom skąd dokładnie w miejscu mocowania mostu do resoru może być wyciek ( z dwóch stron sytuacja wygląda podobnie) W pierwszym dniu po zakupie w garażu było kilka kropli oleju. Teraz jakby się uspokoiło.
Czytałem na forum, że samurai nie ma możliwości grzania przez kratki nawiewu "na kierowcę" Czy naprawdę tak jest ? Ktoś to przerabiał?
tak to prawda i nic z tym nie zrobisz
Mik77 napisał/a:
Próbuję wstawić fotki tak żeby wyświetlały się z automatu, ale mi nie wychodzi zaznaczam Img z treścią linka a w poście d..a
musisz mieć link bezpośrednio do zdjęcia zazwyczaj w linku występuje końcówka ".jpg" (większość hostingowych stron generuje taki link) następnie generujesz następujący skrót [img]twój link [/img] i jest
Mik77 napisał/a:
Ściągnąłem dzisiaj bębny w przekonaniu że tam będzie potop, a tam susza.Czy przychodzi do głowy kolegom skąd dokładnie w miejscu mocowania mostu do resoru może być wyciek ( z dwóch stron sytuacja wygląda podobnie) W pierwszym dniu po zakupie w garażu było kilka kropli oleju. Teraz jakby się uspokoiło.
zrób zdjęcia, bo opcje są tylko trzy - poszedł uszczelniacz półosi, albo masz przegnitą pochwę, albo to tylko zachlapanie mostu jakimś obcym olejem.
_________________ Suzuki Samurai 1.3i '94 - seria
Radość zaczyna się tam gdzie kończy się rozsądek.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
jeśli to faktycznie przez korozje pochwy to najpierw trzeba określić zaawansowanie korozji bo może lepszą naprawa będzie wymiana całej pochwy (nie kosztuje majątku)
_________________ Suzuki Samurai 1.3i '94 - seria
Radość zaczyna się tam gdzie kończy się rozsądek.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
Wiek: 51 Dołączył: 03 Sie 2014 Posty: 49 Skąd: Wawa\Piastow
Wysłany: 2016-01-02, 18:42
Odnośnie zawiasów, to daj sobie spokój z "zestawami"
To są zwykłe bolce rozprężne od Opla, ja takie kupiłem za jakieś 16zł za komplet przez aledrogo.
Reszta według instrukcji - rozwiercić, przyciąć, można jeszcze lekko zozklepać o po odcięciu.
Jedyna poważna robota, to wybicie starych bolców.
_________________ OME+KAM+Warn+5.12+serwo+inne szpje i patenty. Zasadniczo to już Jimmurai
Oba chodziły pod lekko podniesionym Samim. W moim Sjocie wchodzą z 1,5cm luzem na podniesionych po przekątnej oraz skręconych na max kołach. Czy taki luz wystarczy czy zwiastuje problemy przy codziennym użytkowaniu?
Oba komplety są do sprzedania( do jednego się przymierzam). Na pierwszych kołach auto wygląda za...ście ale wystaje o 5 cm od oryginału
Co robię źle że zamiast zdjęć w postach wychodzą małe zielone ikonki jeżeli wstawiam z[img]?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum