Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wywala płyn z chłodnicy SJ413 1.3 gaźnik
RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2016-01-20, 18:18   Wywala płyn z chłodnicy SJ413 1.3 gaźnik

Witam jak w temacie mam problem z nieustająco wyrzucanym płynem przez zbiorniczek wyrównawczy. Odpalę samca złapie byle jaką temperaturę że wskaźnik sie ledwie podniesie i już wali ze zbiorniczka. silnik się raczej nie przegrzewa sprawdzałem temperaturę termometrem takim bezdotykowym i max 86*C. Co może być poprzedni właściciel nie był mechanikiem i zawsze prowadził auto do warsztatu z tym problemem warsztat nie dał rady i kupiłem autko z wylewającą się wodą/płynem przez zbiorniczek wyrównawczy. Wiem że planowali głowicę + nowe uszczelki + nowy wkład termostatu i nic to nie dało??? co może być. chciał bym garnąć zabawkę do wiosny puki co to blacharka się robi powoli ale to jest ważny temat... dla czego wysadza płyn ze zbiorniczka ??? wszystkie odpowiedzi mile widziane

W wolnej chwili - DOBRA ZABAWA :)

Zawias 
Expert

Wysłany: 2016-01-20, 19:23   

Jeżeli tak się dzieje,to możliwe,że głowica pęknięta

Rogal 
rozgadany

Wysłany: 2016-01-20, 19:37   

Ja miałem identyczny problem. Powód? Uszczelka pod głowicą. Poprzedni właściciel robił wszystko po kosztach. Musiałem zaplanować głowice, wymienić uszczelki (głowicy, ssący i wydechowy).

robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2016-03-13, 11:08   

Kolezko musisz zdjąć głowice. W silniku g13a nie ma z tym problemu, na Farum są informacje o kolejności odkrecania srob itp. Znajdź sobie warsztat w okolicy który poprzedza ci głowice. Ja w swoim samcu parę dni temu zrobiłem uszczelke. Zrobiłem planowanie ,gość podfrezowal gniazda wydechowe wymienione uszczelki i silnik wrócił do pełnej sprawności. Na uszczelkach raczej nie oszczedzaj. Jeżeli będziesz miał problem to pisz , jestem na świeżo to pomoge.

meenia 
zapaleniec

Wysłany: 2016-03-13, 11:44   Re: Wywala płyn z chłodnicy SJ413 1.3 gaźnik

RR Łukasz napisał/a:
Witam jak w temacie mam problem z nieustająco wyrzucanym płynem przez zbiorniczek wyrównawczy. Odpalę samca złapie byle jaką temperaturę że wskaźnik sie ledwie podniesie i już wali ze zbiorniczka. silnik się raczej nie przegrzewa sprawdzałem temperaturę termometrem takim bezdotykowym i max 86*C. Co może być poprzedni właściciel nie był mechanikiem i zawsze prowadził auto do warsztatu z tym problemem warsztat nie dał rady i kupiłem autko z wylewającą się wodą/płynem przez zbiorniczek wyrównawczy. Wiem że planowali głowicę + nowe uszczelki + nowy wkład termostatu i nic to nie dało??? co może być. chciał bym garnąć zabawkę do wiosny puki co to blacharka się robi powoli ale to jest ważny temat... dla czego wysadza płyn ze zbiorniczka ??? wszystkie odpowiedzi mile widziane

Zanim cokolwiek zdejmiesz wymien sobie korek chlodnicy, albo przynajmnije sprawdz czy Twoj ma obie uszczelki

egon 
mechanik

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-03-13, 15:04   

O to samo miałem napisać :mrgreen: . nieraz najprostsze rzeczy mogą być winowajcami usterki .a znając co niektórych mechanizatorów w naszym kraju to pewno tego nawet nie sprawdzili. bo i poco skoro można zarobić 500 zamiast 50 ;-)

acze 
rozgadany

Wysłany: 2016-03-14, 00:34   

A przy wymianie UPG nowe śruby? Producenci uszczelek piszą, żeby śruby też nowe dać, ale jak bym je sprzedawał, to też bym tak mówił :>. Jaka jest praktyka?

Odpowiedz do tematu