Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Prowadnice fotela kierowcy
szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-05-30, 20:53   Prowadnice fotela kierowcy

Czołem!

Ostatnio zastanawiałem się czy tylko u mnie fotel kierowcy ma blokadę przesunięcia tylko po jednej stronie. O ile fotel pasażera ma dość frymuśny mechanizm przesuwania blokujący się na obu prowadnicach, to fotel kierowcy (przynajmniej u mnie) ma 1, prymitywną blokadę. Powoduje to, że
a) fotel nie jest idealnie równoległy do osi pojazdu (boczy sie nieco) - to mi psuje fizyczne samopoczucie
b) w razie nie daj boże dzwonu pasy muszą utrzymać nie tylko mnie ale i ten fotel - to psuje mi nastrój psychiczno-metafizyczny

Czy to jest standard, czy mam coś pochrzanione? Oglądałem prowadnice na allegro i są podobne do moich. Jeśli tak jest, to jest to durne jak sanki w czerwcu.

Opowiedzcie jak jest bo mnie to męczy :)

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez szymszym 2016-05-31, 10:18, w całości zmieniany 1 raz  

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2016-05-31, 07:45   

Z tego co wiem - standard.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-05-31, 10:16   

Tanto napisał/a:
Z tego co wiem - standard.

Ło matko, ale głupość.

Zatem poeksperymentuję z wstawieniem drugiej prowadnicy z dzwignią (fotel będzie się przesuwał po naciśnięciu 2 dzwigni). Prowadnice wyglądają podobnie. Kwestia tylko czy dźwignia nie będzie o coś zawadzać. Zaraz obejrzę :)

[edit]

po wstępnych oględzinach wygląda, że powinno się udać.

Pozdrawiam,

woodek 
zapaleniec

Wysłany: 2016-05-31, 12:40   

Mnie też to denerwuje. Kosi się stelaż i fotel jest delikatnie skosem. Ja myślałem żeby z płaskownika zrobić ramkę pod cztery główne śruby i wspawać w ramkę jedną poprzeczkę zapobiegającą koszeniu stelaża.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-05-31, 12:44   

woodek napisał/a:
Mnie też to denerwuje. Kosi się stelaż i fotel jest delikatnie skosem. Ja myślałem żeby z płaskownika zrobić ramkę pod cztery główne śruby i wspawać w ramkę jedną poprzeczkę zapobiegającą koszeniu stelaża.

też jest to opcja. Ale nie mam spawarki na takie mody, więc zobacze jak wyjdzie mi z drugą dźwignią.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2016-05-31, 16:30   

U mnie jak grzebałem zanim wymieniłem fotele to połowica by na zjeździe zabiła się o deskę rozdzielczą😊 ogólnie nie doszedłem nigdy do tego czemu to tak puszczało. Dałem crx z prowadnicami i koniec

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2016-08-21, 21:51   

Drodzy Forumianie i Forumianki,

w końcu zaimplementowałem prowadnice uzyskane od Starscream'a (jeszcze raz dziękuję). Teraz mam obie prowadnice z dźwigienkami przy fotelu kierowcy i subiektywnie jest lepiej. Nadal nie ma problemu, aby przesunąć fotel (trzeba użyć 2 łapek zamiast 1), ale w końcu fotel trzyma się obu szyn. Szyna z dzwigienką wymagała przycięcia tejże dźwigienki o jakieś 2cm (żeby się drzwi zamykały), reszta Plug & Play. Generalnie polecam o ile ktoś ma standardowe fotele.

Pozdrawiam,

Odpowiedz do tematu