Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 197 Skąd: K M Y
Wysłany: 2016-01-01, 23:20
zatarła się pompa wody (SKF) , spadł pasek rozrządu i zawory spotkały się z tłokami no i wałek rozrządu w trzech kawałkach , a z racji tego że to silnik DHU to go nie remontowałem tylko zakupiłem już DHY z mocniejszymi korbami i wałem no i na pompie boscha
_________________ Smerfetka , 99', PSA 1.9 TD DHY, 5,125, spring, 4 link, tarcze tył, korektor wilwood, winda, światła led tył, bushwacker, Cooper Discoverer STT PRO 32x11,5r15,
Wysłany: 2016-01-02, 09:22
Dawid77 napisał/a:
zatarła się pompa wody (SKF) , spadł pasek rozrządu i zawory spotkały się z tłokami no i wałek rozrządu w trzech kawałkach , a z racji tego że to silnik DHU to go nie remontowałem tylko zakupiłem już DHY z mocniejszymi korbami i wałem no i na pompie boscha
Gruba awaria! Pamiętam, że dawałeś na forum instrukcję wymiany rozrządu, wymieniłeś wówczas też pompę wody? To wydawało się być całkiem niedawno...
Jakieś grubsze mody pod DHY czy weszło jakby było z Samka wyjęte?
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Wysłany: 2016-01-02, 19:59
tak wymieniałem , zawsze wymieniam komplet i na firmowych częściach , pompa była SKF dwa lata gwarancji , i padła dokładnie po dwóch latach i trzech miesiącach , a przebieg też był nie duży
co do modów pod DHY to praktycznie większość trzeba było przerzucić ze starego silnika (mocowania,przewody,osprzęt,itp)
_________________ Smerfetka , 99', PSA 1.9 TD DHY, 5,125, spring, 4 link, tarcze tył, korektor wilwood, winda, światła led tył, bushwacker, Cooper Discoverer STT PRO 32x11,5r15,
Mam zamiar wymienić pompę wtryskową według instrukcji Dawida77. Mój pojazd to Santana `98, 1905 cm3 TD, a pompa to DPC R8445B111B - XUDLP06. Czy taka pompa jak Dawida będzie pasować, bo pomp z podobnymi oznaczeniami jest na allegro od cholery?! Pozdrawiam. Krzysiek
Wysłany: 2016-01-06, 17:26
Urban napisał/a:
Czy taka pompa jak Dawida będzie pasować, bo pomp z podobnymi oznaczeniami jest na allegro od cholery?! Pozdrawiam. Krzysiek
Ja bym nie szukał z podobnymi oznaczeniami tylko dokładnie takimi samymi jak wskazał Dawid77. Przypuszczalnie będzie pasować, ale póki nie przymierzysz konkretnie do swojego motoru to pewnie nikt w ciemno tego Ci nie powie na 100%. Czasem zdarzają się drobne niuanse konstrukcyjne w poszczególnych egzemplarzach Samków, ale tutaj poszedłbym zdecydowanie drogą Dawida z przekonaniem, że będzie dobrze.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
[ Dodano: 2016-01-17, 17:14 ]
Wymieniłem pompę według wskazówek Dawida77.
Lucas R8445B251B za 380 zł. Według opisu z tabliczki znam. jest to pompa z silnika XUD11, ale działa
[ Dodano: 2016-01-17, 17:20 ]
Musiałem zamienić elektrozawory, a uprzedzam, nie jest to czynność łatwa. Trzeba odkręcić śruby, bo zawory są schowane pod żeliwną kopułą, a są to śruby zabezpiecząjace - nie mają żadnych gniazd czy frezów, trzeba napitalać młotkiem i przecinakiem i próbować łapać szczypcami. Ogólnie ryzyko, że coś pęknie jest spore Ale zmienić musiałem, bo u mnie jest immo i ze zwykłym zaworem pompa nie chodziła.
Wysłany: 2016-08-21, 20:25
powoli ale cały czas do przodu
lepiej zrobić raz a dobrze niż później przez rok poprawiać
pierwsza jazda testowa będzie w tym miesiącu , górne wahacze juz sa przygotowane , mocowania także , trzeba to pospawać i czekam jeszcze na korektor siły hamowania z ręczną regulacją , no i trzeba będzie linki do ręcznego dorobić , a później to test wykrzyżu i montaż odbojów i spięcie pasami i malowanie i gotowe
Ostatnio zmieniony przez Dawid77 2017-10-10, 15:42, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2016-08-22, 18:32
tarcze są nawiercane i frezowane i są to do Samurai,Vitara,Jimny 290 mm na przód robi je firma Rotinger model 1110 Sport GT , są o stówkę droższe od zwykłych, a zaciski idą od scorpio a siła hamowania będzie regulowana korektorem wilwoda z ręczną regulacją, tylko poluje jeszcze na jarzmo pod zacisk bo mi jeden przyszedł bez jarzma i jak dokupiłem samo jarzmo to się okazało że jest inne , jakby pod tarcze wentylowaną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum