Temat regulacji luzów zaworowych był, jest też manual.
Pacjent 1.3 na wtrysku (92rok)
Przesiadłem się z Vitary na Samuraja i głos dochodzący z komory silnika Samuraja ciągle mi mówił - ustaw luz na zaworach.
Ustawiłem według manuala, jest może minimalnie ciszej, ale różnica na prawdę mała.
Może te silniki tak mają ? Stojąc na zewnątrz auta tego jakoś specjalnie nie słychać, ale będąc w środku podczas jazdy już całkiem mocno, szczególnie na zimnym choć jak się nagrzewa nie wiele odgłosy słabną.
Regulować dalej - czy zostawić ?
Dodam że silnik nie zamula, wręcz czasami mam wrażenie że jest żwawszy od Viatry którą jeździłem.
_________________ Samurai 1.3 (1992r), Lovells +2 cale, XTR 12000 speed, simex 235/70 i coś tam jeszcze.
Ja walczę z tym od pewnego czasu . Rozkminiamy temat z bardziej doświadczonymi. Dalej nie za wiele się zmieniło.Mam ciszej ale pod obciążeniem koło 2000 dzwoni. Słychać to najbardziej na 4biegu. Regulowałem na ciepło i na zimno. Ale nie chcę doprowadzić do sytuacji że podeprzeć mi zawory. Prawda taka że na zimno ustawiłem na 0,15 wydech a na ciepło miał 0,35. A to wiadomo że zanim ściągniesz dekiel to ostygnie. Teraz zrobiłem 0,10 na zimnym. Jeden z koników ma inny dzwięk, może w nim tkwi problem.Może to wina oleju bo Lotos to nie jakaś zabujcza jakość.
Nigdy nie miałem w żadnym sprzęcie takiej sytuacji. A nie chcę zajechać tego silnika. A jaki może być minimalny luz na zaworze żeby np przy -20 nie podparło go całkiem? Na czytałem się trochę na forum Forda Capri bo tam chłopaki też kumaci są, i tam robił gość doświadczenia z olejami i twierdzi że na niektórych mu dzwoni klawiatura a na innych nie
Ja mam olej GM 10w40 - tani ale we wcześniejszych autach się sprawdzał.
Luz ustawiałem zgodnie z manualem i wartościami tam podanymi (na zimnym silniku), jakiś człek z warsztatu okolicznego powiedział mi że jeśli dalej dzwoni to żeby zrobić minimalnie mniejszy luz - czyli mniej niż mówi instrukcja - ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Ja nie mam z tym żadnego doświadczenia. Póki co auto śmiga, silnik odpala, ciągnie ok - ale wiadomo jeśli tez zawory mogą mieć jakiś negatywny wpływ na późniejsze jego działanie lub trwałość to szkoda było by tak zostawić.
_________________ Samurai 1.3 (1992r), Lovells +2 cale, XTR 12000 speed, simex 235/70 i coś tam jeszcze.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-11-18, 18:41
Za duży luz powoduje klepanie i otwieranie zaworu w trochę mniejszym zakresie.Za ciasny i wręcz podparty grozi wypaleniem zaworu (nie domyka zawór i gorące gazy przeciskają się między zaworem i gniazdem )
A co w przypadku gdy na zimnym silniku wykasujesz luz całkowicie? Trochę zrobi się na ciepłym ale ile to nie wie nikt
A co powoduje taką sytuację? Wybity wałek rozrządu wybita przylgnia konika, prowadzenie konika , sam zawór czy co?
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Mar 2014 Posty: 581 Skąd: WWA
Wysłany: 2016-11-19, 10:23
Zawiasie a czy Ty umiesz mi - laikowi - wytłumaczyć dlaczego jak temperatura wzrasta to luz się zwiększa? Zawsze wzrost temp kojarzy mi się z rozszerzalnością cieplną, co by tu miało się rozszerzać?
Wysłany: 2016-11-19, 13:07
z tym, że luz wzrasta to ponoć różnie jest, powołując się na wiedzę z motoforów i silników motocyklowych - różnie w zależności od typu silnika, jego chłodzenia i materiałów z jakich jest zrobiony. Generalnie coś się rozszerza bardziej od czegoś innego. Im różnica temperatur większa i materiały bardziej zróżnicowane tym zestaw gniazdo, zawór, podkładki/płytki, popychacze czy tam dźwigienki tym układ pracuje inaczej.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
W samuraiu akurat na ciepło luz się zwiększa.
Ustawiłem na ucho i jest lepiej. Na zimno całkiem cicho. Na gorącym dopiero koło 2000 i potem znów cicho. Ale co wymienić żeby było fabrycznie, całą klawiaturę? Zawias?
Pytanko. Jak ściągaliście pokrywę zaworów czy tak mieliście. Na 3 i 4 cylindrze po stronie ssącej zawory dosłownie stoją w oleju, między 3 a 4 nie widać łba śruby głowicy. Wiem że tam musi być olej ale nigdy nie spotkałem się że aż tyle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum