Witam.
Wiem że już dawno po temacie, ale to jest jedyny odpowiedni wątek by umieścić moje pytanie.
Tak jak już pisałem w przywitaniu dzięki temu forum udało mi się przeszczepić do mojego Samca który był na wtrysku silnik z Vitary 1.6 8V. Wszystko ładnie, pięknie, odpalił od strzała. Chodzi równo, obroty nie falują, silnik zbiera się od razu po dodaniu gazu, ale….no właśnie jest jedno ale. Chodzi o to że zarówno na zimnym jak i na rozgrzanym silniku jest 2000 obrotów. Prosiłbym o jakieś porady, na co zwrócić uwagę, co ewentualnie mogłem źle podłączyć itd.
Z góry dzięki za odp.
Witam. Sory że tak długo mnie nie było. A więc tak, kąt wyprzedzenia zapłonu jest ustawiony. Jest taka "śrubka" przy monowtrysku którą jak pokręcę to obroty idzie ustawi na 1200obr ale nie wiem czy to dobrze jest na niej zmniejszyć te obroty. A powiedzcie mi jak to jest z tymi komputerami, bo ja mam zostawiony z Samuraja i wszystko niby chodzi ładnie, pięknie ale czy czasem on nie wpływa na te obroty?? I jeszcze jedno pytanie czy pompka paliwa z Samuraja jest wystarczająca do silnika 1.6???
Jest taka "śrubka" przy monowtrysku którą jak pokręcę to obroty idzie ustawi na 1200obr ale nie wiem czy to dobrze jest na niej zmniejszyć te obroty.
Jeżeli się przypadkiem, z nudów albo wyrafinowania (niepotrzebne skreślić) zajrzy do manuala, to jest w nim napisane, żeby tej śrubki nie ruszać bo jej położenie jest fabrycznie skalibrowane...
Mam prośbę do osób, które maja 1.6 8v w samuraju, który był wcześniej 1.3 na wtrysku. Prosiłbym o zdjęcia, głównie z okolicy dolotu, wtrysku i kopułki. Żeby było widać podłączenia przewodów i wężyków. Tutaj w temacie lub na lukaszzalucki@gmail.com
Z góry dzięki
p.s. Znajomy doradził mi żebym przełożył cały wtrysk z 1.3, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Robił ktoś tak?
Ja tak mialem, na kompie z suzuki. W sumie to chodzilo ale dziwnie tracil moc po wjechaniu wydechu pod wode. Ktos z forum mowil ze u niego tez slabo chodzil i dopiero po zmianie na komputer z vitary zaczelo to lepiej jezdzic. Czy przy tym tez zmienial wtrysk, nie wiem.
Nowy silnik widziałem dzisiaj przed praca przez parę minut i zwróciłem uwagę że wtyka od kopułki jest inna i jeszcze ze dwie inne też zauważyłem że są inne. I tak siedzę bezsilnie w pracy i cały czas o tym myślę Wieczorem na spokojnie to oglądnę, ale zastanowiła mnie właśnie opcja zamontowania wtrysku z 1.3. Choć wolałbym dolot vitary i snorkla po lewej stronie.
Nowy silnik widziałem dzisiaj przed praca przez parę minut i zwróciłem uwagę że wtyka od kopułki jest inna i jeszcze ze dwie inne też zauważyłem że są inne. I tak siedzę bezsilnie w pracy i cały czas o tym myślę Wieczorem na spokojnie to oglądnę, ale zastanowiła mnie właśnie opcja zamontowania wtrysku z 1.3. Choć wolałbym dolot vitary i snorkla po lewej stronie.
W Vitarze występowały różne aparaty zapłonowe. Przyspieszenie zapłonu sterowane elektronicznie lub podciśnieniem
Dobrze że się dowiedziałem o tym po fakcie. Bo ciekawe gdzie bym se to podłączył.Ja kupiłem kolektor z samuraia i silnik na gazniku odpala fakt że jest luzem (na stojaku) ale zbiera się fajnie obroty wolne ma. Skoro chodzi na gazniku z poniacza to ciekawe że ma problem na wtrysku z samuraia.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Lut 2014 Posty: 208 Skąd: PAROLE
Wysłany: 2017-08-12, 17:53
Ja miałem swego czsu w bylym Samuraiu taki mix:Silnik Vitara 1.6 8 V z kolektorem, wtryskiem od samuraia i kompem samuraiowym
Szczerze odradzam po kilku wyjazdach przelozylem kolektor ,wrtysk z Vitary i oczywiscie kompa .Po tym zaczelo to w koncu jezdzic
Na mixsie problemy byly z dolu strasznie przymulal i zadne regulacje nic nie pomagały
Oczywiscie ja to wszystko miałem na wtrysku ,wiec z gaznikiem nie wiem czy bylo by podobnie
U mnie wygląda na dzień dzisiejszy to tak.
Silnik 1.6 8v z kolektorem i wtryskiem też z 1.6 8v.
Przerzuciłem aparat zapłonowy i jeden czujnik wkręcany w kolektor z silnika 1.3. Teraz wszystkie wtyczki mam pasujące do wiązki samuraja.
Silnik już by siedział, ale niechcący zrobiłem dziurę w misce i muszę podjachać na tiga, bo migiem nie mogę tego szczelnie pospawać.
p.s. miskę to trzeba nieźle młotkiem od strony koła zamachowego potraktować żeby weszła ;)
Nie planowałem wsadzać kompa z vitary, gdyż z forum i internetów wywnioskowałem że pójdzie na samcowym.
Jednak gdybym chciał spróbować podpiąć kompa z vitary, to czy muszę wrzucać wiązkę z vitary, czy mogę podpiąć pod samurajową? Porównywał ktoś wiązki od kompa 1.3 wtrysk z 1.6 8v wtrysk?
Taki jest sens że robiąc te wszystkie hybrydy ja mam to ogarniać a nie jakiś mechanik wymieniający przeguby.
Wszystko co tam usprawniamy lub przerabiamy robimy dla siebie z uwagą że my to serwisujemy - taką ja mam filozofie na to auto
Taki jest sens że robiąc te wszystkie hybrydy ja mam to ogarniać a nie jakiś mechanik wymieniający przeguby.
Wszystko co tam usprawniamy lub przerabiamy robimy dla siebie z uwagą że my to serwisujemy - taką ja mam filozofie na to auto
Naprawdę uważasz, że ktoś kto pisze "wtyka od kopułki jest inna i jeszcze ze dwie inne też zauważyłem że są inne. I tak siedzę bezsilnie w pracy i cały czas o tym myślę", jest w stanie sam opanować mix dwóch wiązek a potem rozwiązać potencjalne problemy?
Potem takie auta-frankensztajny krążą po rynku i szukają kogoś kto zrobi je porządnie od nowa.
Nie mnie oceniać innych umiejętności. Piszę za siebie. A ktoś kto bierze się za przekładkę silnika uważam że cos o tym wie. Bo inaczej po co tu pisać. Gdyby to robił warsztat to przywożę auto ,szpej i odbieram za 2 dni. Pisząc na forum mam nowy silnik śmiga jak rakieta;)
Spokojnie. Co prawda jestem programistą, ale wszelkiego rodzaju majsterkowanie to moje hobby. Jak już później pisałem zamieniłem aparaty zapłonowe i jeden czujnik. Teraz już wszystkie wtyczki w wiązce z samca pasują do nowego silnika.
Zostawiam taką konfigurację:
1.6 8v + dolot i wtrysk z 1.6 8v + wiązka i komp z 1.3 wtryskowego.
Chłopaki pisali że ten silnik na wtrysku i kompie z 1.3 nie pracował najlepiej. Ale może to była wina zbyt małego wtrysku.
A czy jest ktoś (moze Kostuch miałeś okazję widzieć taki przypadek) kto wie jak to pracuje na wtrysku z 1.6 i kompie z 1.3? I nie to że kręcę pianę, ale jestem ciekaw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum