Mam prośbę do POSIADACZA DEDYKOWANYCH DLA LIFTU 2" amortyzatorów Iron Mana lub Rancho o podanie wymiarów w wersji złożone i rozłożonej(od środka ucha do ucha). Poproszę przód i tył.
Dziękuję
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
U znajomego w sklepie oglądałem amortyzatory które ktoś zamówił do Samuraia na seryjnym zawieszeniu, olejowe Kayaba 443194 na tył. Zdziwiła mnie jedna rzecz - przy zgniataniu amortyzator nie stawiał praktycznie żadnego oporu, rozciąganie szło ciężko. Wszystkie (nie było ich wiele) amortyzatory do samca które do tej pory miałem w łapkach działały w odwrotny sposób. Wg katalogu te Kayaby są dedykowane do SJ i Samuraia.
Jaka jest różnica w pracy zawieszenia przy tych różnych charakterystykach działania amortyzatorów? Szczerze mówiąc te kayaby jakoś do mnie nie przemawiają, ale ja się na tym nie znam
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-08-16, 14:00
Być może nie zwróciłeś dokładnie uwagi, ale zdecydowana większość amortyzatorów stawia wyraźnie większy opór na rozciąganie, a mniejszy lub niemalże żaden na ściskanie i jest to zupełnie normalne.
Nie ma potrzeby, żeby amortyzator był twardszy na ściskanie, bo za opór przy ściskaniu zawieszenia odpowiadają przede wszystkim resory (ew. sprężyny, drążki skrętne itp.), natomiast bardzo istotny jest opór przy rozprężaniu zawieszenia, bo to przede wszystkim on odpowiada za utrzymanie kontaktu kół z nawierzchnią i za stabilność prowadzenia pojazdu.
Ale to w dużym uproszczeniu, zagadnienie jest dużo bardziej skomplikowane; najczęściej jest też tak, że charakterystyka amortyzatorów dedykowanych do sprężyn znacznie różni się od tych dedykowanych do resorów.
może się i różni charakterystyką ale ma to znacznie w sporcie albo luksusowym samochodzie a nie w łupie którymi jeździmy.
Przykład : amortyzatory z vitary nie dość że tylne na przód to jeszcze od sprężyny- zauważalny dyskomfort ? nie dla mnie
podobnie amortyzatory z lublina auta które jest półciężarówką - jakieś problemy na drodze ja nie zauważyłem.Nie ma się co "doktoryzować" grunt żeby trzymały a komfort ?- można zapomnieć w samuraju na resorze
Wszystko się zgadza. Każdy ma jakiś plan, jakiś projekt. Mój jest taki: całość około 2", zawieszenie na wzór Jimny - wahacze już w garaży czekają, na tył chcę amorki ze Sprintera, a przód-?
Witam , przeczytałem te 18 stron i jestem już głupi .Chodzi mi o dobór amortyzatorów gazowych do samuraja ,
moje auto jest z 89 roku nic nie przerabiane , popłyneły mi amorki z tyłu i chce je wymienić pytanie co mam dać .
przypominam mam oryginalnego samca co najwyzej bym dał mu wieszaki 5cm za jakis czas . tył wybrałem od sprintera .
ale co na przód mocowania mam oczko-pręt .
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-16, 20:04
skullmen napisał/a:
Witam , przeczytałem te 18 stron i jestem już głupi .Chodzi mi o dobór amortyzatorów gazowych do samuraja ,
moje auto jest z 89 roku nic nie przerabiane , popłyneły mi amorki z tyłu i chce je wymienić pytanie co mam dać .
przypominam mam oryginalnego samca co najwyzej bym dał mu wieszaki 5cm za jakis czas . tył wybrałem od sprintera .
Hej,
jeśli masz seryjnego samuraia to czemu nie chcesz normalnych amorków?
W planach są wieszaki 2 cale poszerzenie auta zderzaki itp ale wszystko po kolei , narazie ogarniam mosty
budę mam zdrową . W terenie jeżdzę ale na razie lekkim .
Wysłany: 2016-05-17, 09:48
skullmen napisał/a:
Nie bierz żadnych wynalazków typu sprinter czy LT'ek bo to nie pracuje w ogóle. Mam taki zestaw Kayaby i właśnie go wyrzucam .
Sprinter wozi na pace 2 tony więc jak to ma pracować przy aucie które waży dwa razy mniej niż możliwości ładunkowe tych aut.
Na przodzie mam tył z omegi i jest lepiej ale też gó...no.
Ja teraz biorę Profendera i to chyba najrozsądniejszy wybór do liftu jeżeli chodzi o cenę/jakość.
Witam. Podepnę się może podacie jakieś argumenty za z życia wzięte dotyczące amorow profender. Sa w dobrej cenie na oko wyglądają solidnie ale nie znam nikogo kto je ma. A jako ze chcę zakupić zestaw do liftu 2 cale to opinią o profenderach jestem zainteresowany7
_________________ Serwis maszyn budowlanych , badania i konserwacja UDT wózków jezdniowych i podestów.
Wysłany: 2016-05-17, 13:28
Poczytaj trochę na zagranicznych forach, chwalą je i robią naprawdę niezłe monstertrucki na nich
A jak nie to ze sprawdzonych Ironmany lub Lovellsy, no ale to trzeba już trochę wydać więc kwestia jakim kto budżetem dysponuje
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 11 Sie 2014 Posty: 198 Skąd: Szklarska Poręba
Wysłany: 2016-05-17, 15:01
Ano ja mam profendery +2'(do resorów lovells +2'). Wcześniej był zestaw polonez truck/vitara. Prof. o wiele ładniej wybierają nierówności, nie łamie kręgosłupa i chyba lepsze trzymanie w zakrętach (nie mam stabilizatora). Jednak jeśli kolega nie ma liftu na resorach, jedynie planuje dłuższe wieszaki, to te amorki +2' będą wg mnie za długie. Do serii, nawet z dłuższymi wieszakami dałbym zdecydowanie gazowce z linku, który wyżej kolega Szymszym zapodał.
_________________ Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę.
stwierdzam że nie ma co kombinować jak są dedykowane amorki w dobrej cenie dla 30 zł nie opłaca
się kombinować :) wybrałem amorki Ashika . Dziękuję za pomoc .
Ja do swojego auta przy wieszakach +2" założyłem z tyłu amory od Starego hiundaia galopera pasowały p&p max złożony 34cm max rozłożony 60cm nie jest za twardo na przód fiat 131 tylko tuleja do rozwiertu max złożony ok 30cm max rozłożony 55cm nie.jest za twardo A i wykrzyż jest bardzo dobry jak na seryjne resory
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum