Wysłany: 2017-04-02, 17:50 Zapach spalin w kabinie?!
W końcu jest i on! kupiłem Samuraja (hard top), tzn. ponoć jego hiszpańską imitację - Santanę 1.9 Diesel (silnik Renault z elektroniczną pompą paliwa Lucas).
Jeździ, skręca, hamuje, blachy dość zdrowe. Od razu wysłałem go do kumpla na lekki remont tj. wymianę wszystkich olejów/płynów, filtrów + rozrząd.
Ale...
W trybie pilnym muszę załatwić jeszcze jeden problem, tj. ZAPACH SPALIN W KABINIE! Generalnie im dłuższa jazda tym większy smród.
Zaprzyjaźniony mechanik sprawdzał szczelność układu wydechowego - ponoć szczelny...
Wymiana nagrzewnicy/duchawy nie pomogła...
Miał ktoś podobny objaw? Macie jakieś pomysły? Czy ktoś przez to też przechodził?
1. może pokombinować z wymianą pompy? (przypominam, że to 1.9 Diesel Renault, a nie Peugeot). W sumie i tak by się jej przydało, bo czasami obroty falują oraz niekiedy po odpaleniu auta w ogóle nie reaguje na przepustnicę...
2. może spaliny wpadają jakoś przez tylne drzwi/spod auta? Może jakaś drobna przeróbka układu wydechowego, by wywalać spaliny gdzieś dalej, albo w bok? Tu: https://www.youtube.com/watch?v=TqpGBULzWT8 koleś albo dorobił, albo tak jest seryjnie - rura wywala spaliny nie do tyłu, a lewo... (swoją drogą dość zabawny filmik :P)
3. ??
Sprawdź tylną klapę. Ja mam plandekę i jak jeszcze kiedyś miałem wydech do tyłu a kapsle i zamki otwarte to nie dało sie jeździć. Teraz mam tłumik przed koło tylne pod progiem. Smrodu brak. Ale to akurat nie był powód przeróbki tylko butla
Good news!
pompa Lucasa wymieniona na mechaniczną Boscha.
Efekt:
- nie śmierdzi spalinami w kabinie
- auto nie kopci
- obroty nie falują
- twarde, regularne stukoty diesla
Nie ma tak ...o ile wszystko jest OK.
Sprawdziłeś szczelność tylnych drzwi, plandeki? Pisano o tym wcześniej i to jest główna przyczyna. Jeśli się tego nie dopilnuje to w czasie jazdy skutecznie zasysa spaliny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum