Cześć, odkopuję temat bo po przeczytaniu wszystkich postów nie znalazłem czego szukałem. Doradźcie proszę konkretnie co wsadzić w ori miejsce żeby starczyło prądu na windę a przy okazji żeby nie robić doktoratu ze ślusarki i elektryki ;) Może pojawiły się już jakieś mocowania jak te do vitary? https://radzikone.pl/mocowanie-alternatora-suzuki-vitara
Ja mam wstawiony z Lanosa, nie jest jakoś spektakularnie mocny bo chyba 85. Wiem że nie wymagał przerabiania mocowania, jedynie jakieś podkładki doszły aby wyrównać pasek i zmiana koła na pasek. Od 4 lat jeżdżę na oryginalnym aku i tym altku, fakt że jedynie ambitna turystyka i wyciągarka zawsze przy tym zestawie dawała radę (również rajdy w klasie turystyk z windą)
_________________ Samurai 1.3 (1992r), Lovells +2 cale, XTR 12000 speed, simex 235/70 i coś tam jeszcze.
Ma ktoś podobny opis kostki w Samuraiu? Dziś przyszedł alternator z Lanosa ale niestety bez wtyczki.
Chcę sobie ukrócić robotę i nie szukać który kabel w Samuraiu za co odpowiada :)
[ Dodano: 2019-08-01, 13:13 ]
Cześć.
Przestudiowalem temat o alternatorze z lanosa. Alternator kupiony, dziś udało się na szrocie dorwać wtyczkę z lanosa. Powiedzcie mi proszę bo widzę nieścisłości. Tzn.
Wtyczka lanos ma 2 kable wystające ale chyba 3 piny- S(+) IG L (według oznaczeń znalezionych na www i na altku) W samuraiu kable są 2 i 2 piny. - IG i L.
Oczywiście w obu przypadkach B+ idzie na oczku do śruby.
Nie chce niczego poknocić wiec wole spytać.
Podpinać tak jak jest tzn IG w miejsce IG, L w miejsce L a ta S(+) olać czy jak?
[ Dodano: 2019-08-02, 17:00 ]
Przerosło mnie to chyba :( altek wsadzony. Podpięty. Sprawdzam napięcie na wolnych- 13,6V w porywach na 14V
Auto jakoś dziwnie zaczęło falować obrotami,silnik lekko zaczął się ruszać. A na końcu jak wyłączyłem kluczyk- silnik nadal chodził. Odpialem minus- dalej chodzi. Plus - dalej chodzi
W ramach ciekawostki, w odpowiedzi na pytania o opcję bez rzeźbienia, gotowy zestaw P&P z altkiem 105a prosto zza wielkiej wody :)
Jak ktoś ma za dużo pieniędzy, a nie chce się bawić to może skorzystać :)
Pomógł: 12 razy Wiek: 38 Dołączył: 31 Maj 2019 Posty: 267 Skąd: Egiertowo
Wysłany: 2020-02-28, 10:19
Wpadły mi w rączki 2x alternatory z VW - pierwszy 021903026L 180A i drugi 045903023A 120A. Zastanawiam się którego wkladać do Samca i czy wogóle podejdą. Obydwa posiadając 2x piny -1 L (wzbudzenie) i 2 DFM - czyli sterowanie z CPU.
Idzie to jakoś obejść by nie altek nie był sterowany z komputera? Czy raczej sprzedawać dalej i szukać od omegi?
Wpadły mi w rączki 2x alternatory z VW - pierwszy 021903026L 180A i drugi 045903023A 120A. Zastanawiam się którego wkladać do Samca i czy wogóle podejdą. Obydwa posiadając 2x piny -1 L (wzbudzenie) i 2 DFM - czyli sterowanie z CPU.
Idzie to jakoś obejść by nie altek nie był sterowany z komputera? Czy raczej sprzedawać dalej i szukać od omegi?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum