Silnik zimno-ciepły ( ) tzn. już lekko temperatury dostanie ale jeszcze się nie dogrzeje (2-3 min po odpaleniu) niema wolnych obrotów (gaśnie po puszczeniu gazu)
Sinik się nagrzeje to wszystko wraca do normy
Diagnoza?
Coś ze ssaniem?
Recepta ?
Jest sens bić się z gównem (seryjny gaźnik) czy od razu spisać go na straty i rozglądać się za gaźnikiem od Pony?
Hałas, jak miałem takie objawy to doraźnie zapalałem światła lub odpalałem dmuchawę od 'klimy'. Gaźnik przechodzi wtedy na większe obroty ze względu na zwiększony zapotrzebowanie na prąd (pewnie można to opisać bardziej technicznie).
Możesz tak jak radzą założyć gaźnik z czegoś innego albo poznać i nauczyć się regulować oryginalny. Ja wybrałem tą drugą opcję i choć kręcę w nim bardziej na wyczucie niż wyuczoną wiedzę, to jakoś się bez problemów dogadujemy. Gaźnik od pony leży na półce - trochę dla tego że nie odczuwam potrzeby wymiany, a trochę z lenistwa w poszukiwaniu informacji jak go podłączyć (wersja z rozbudowaną elektryką).
Czasami czytając komentarze można odnieść wrażenie że na oryginalnym gaźniku nie da się jeździć...
Moze komus sie przyda ktora sruba do regulacji skladu mieszanki i ssania gaznika ori sj413. U mnie na benie tragedia byla ktos wykrzywil klapke ssania aby auto chodzilo i ok ale na ssaniu 2500 Wiec co wywalilem gaznik rozkrecilem przedmuchalem klapke od ssania wyprostowalem po regulacji jest git.
Zdiecie nr 1 strzalka zolta obroty (mieszanka) strzalka czerwona sruba od obrotow i ssania
Zdiecie nr 2 strzalka zakres pracy wolnych obrotow
Odpalasz autko sruba ta dluga wkrecasz na max i wykrecasz ok 2-3 obrotow nastepnie luzujesz nakretke kluczykiem 8 i wkrecajac obroty sie zmniejszaja a wykrecajac zwiekszasz ( generalnie tymi 2 srubami regulujesz wolne, rob na cieplym silniku)
Jako posiadacz sj 86 na gaźniku również mam problem z obrotami i nie równa pracą po wymianie świec przewodów filtra powietrza troszkę się poprawiło ale nie całkiem na benzynie gubi obroty na gazie również zastanawiam sie nad gaźnikiem od pony ale jeśli cały czas jeżdżę na gazie sporadycznie przegonie samiego na benzynie to czy warto zmieniać gaźnik zrobię mu akcje serwisową i powinno choć troszkę pomóc z obrotami na benzynie a troszkę niedomagający gaźnik na gazie powinien działać bez zastrzeżeń po wizycie u gaziarza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum