Wysłany: 2013-02-03, 21:29 Silnik 1.9 TD zaczął dymić, brak mocy,ciężko odpala.
Witam.
Zacznę od tego , że bardzo się cieszę iż powstało to forum, przeczytałem dużo odp. na nurtujące mnie pytania(np. zwiększenie mocy poprzez wyminę pompy wtryskowej)
Problem jest taki:
Auto miało ok 10. tys km remont silnika-rozrzad itp rzeczy. Ostatnio na wyjeździe dawałem mu w tyłek dość ostro i w błotku nagle zaczął tracić moc, po chwili zgazł. Po jakimś czasie odpaliłem-meggggaaaa dymił i na wolnych obrotach gasł,dojechałem nim do domu, nawet do 80 km się rozkulał, ale najmniejsze wzniesienie i tracił moc, nawet wiatr hehe:D
Jakieś pomysły?
Na końcu już jadąc nie dymił-tylko brak mocy i gaśnięcie.
Tak przy okazji-jak nie wchodzi jedynka jadac-jak sie turla, albo redukcja z 2-1 to uszkodzony jest synchronizator?
Pozdrawiam!
Nie lubię powitalni,wiec przywitałem się w wątku:D
Jak zapewne wiesz 1.9 TD nie ma zbyt wiele mocy, i w trudnych warunkach gdzie trzeba na 2 wjechać z prędkością po chwili na 2 traci moc, a na jedynkę jadąc nie można przejść co powoduje ugrzęźnięciem.
Wysłany: 2013-02-04, 15:12 Re: Silnik 1.9 TD zaczął dymić, brak mocy,ciężko odpala.
amplexus napisał/a:
Witam.
Zacznę od tego , że bardzo się cieszę iż powstało to forum, przeczytałem dużo odp. na nurtujące mnie pytania(np. zwiększenie mocy poprzez wyminę pompy wtryskowej)
Problem jest taki:
Auto miało ok 10. tys km remont silnika-rozrzad itp rzeczy. Ostatnio na wyjeździe dawałem mu w tyłek dość ostro i w błotku nagle zaczął tracić moc, po chwili zgazł. Po jakimś czasie odpaliłem-meggggaaaa dymił i na wolnych obrotach gasł,dojechałem nim do domu, nawet do 80 km się rozkulał, ale najmniejsze wzniesienie i tracił moc, nawet wiatr hehe:D
Jakieś pomysły?
Na końcu już jadąc nie dymił-tylko brak mocy i gaśnięcie.
Tak przy okazji-jak nie wchodzi jedynka jadac-jak sie turla, albo redukcja z 2-1 to uszkodzony jest synchronizator?
Pozdrawiam!
Sprawdź dolot powietrza... czy ma powietrza dostatecznie dużo.
Sterowanie turbo... i EGR ( jak jest )
odłącze rurę prze filtrem-mam snoorkel więc troche moc może ograniczać,
sterowanie turbo?nic o takim czymś nie wiem-jak to sprawdzić?
CO z ERG?czytałem , że to potrafi nawalać, coś ludzie piszą o wstawianiu kawałka blaszki ale nic z tego nie rozumiem:D
Witam.
Na początku po tym jak zgasł mega kopcił na biało.. po chwili coraz mniej i na końcu już wcale, nawet na końcu ciężko bo ciężko ale na wolnych obrotach chodził.
Na czarno nie dymił i nie dymi
Uszczelka pod głowicą? Sprawdź stan płynu chłodzącego i czy nie ma w nim śladów oleju oraz stan oleju i czy nie ma tzw. masła pod korkiem wlewu oleju, co też może wskazywać na uszczelkę głowicy lub samą głowicę.
Witam.
Na początku po tym jak zgasł mega kopcił na biało.. po chwili coraz mniej i na końcu już wcale, nawet na końcu ciężko bo ciężko ale na wolnych obrotach chodził.
Na czarno nie dymił i nie dymi
No to zmienia postać rzeczy...
Zapomnij o dolocie, turbo czy też EGR :)
Wysłany: 2013-02-06, 11:37
sami111 napisał/a:
Kolego prawdopodobnie padła ci pompa wtryskowa, te modele mają taką przypadłość.
Hmm ale jeśli to seryjne TD z jednostką PSA to tam pompa wtryskowa to zwykły mechanik ze sterowaniem linkowym. Jeżeli nie kapie z pompy i elektrozawór sprawny to chyba nie bardzo co tam może dawać takie objawy w samej pompie. Tak mi się wydaje...
Płyn chłodniczy jest, z niczego chyba nie kapie(stoi na ulicy w kałuży błota:D dzisiaj już nie odpala.Idzie do mechanika,jak pompa to git, bo chce wymienić na tą od 306stki:D
[ Dodano: 2013-03-12, 00:45 ]
niestety problem okazał się większy:/ silnik stracił kompresje:/ po tym jak trochę pochodzi to ponoć się "podpompywuje" ale i tak krzywo chodzi itd. jeśli dobrze zapamietałem ma 4?bary? a powinien mieć 10? albo 0,4a ma mieć 2:D nie pamiętam dobrze, a nie znam się totalnie na tym:)
Problem jest duży:/ remont silnika raczej nie opłacalny.. bo pewnie z 1,5 tys wyjdzie a może więcej, taki sam silnik, ok 1,5 tys. zł+ przekładka pewnie z 600zł,silnik od Jimmy-iego vtek na 2 wałkach ok 2,5 tys całość sprzęt+ przekładka(ok800zł) + elektryk(nie znam wyceny)
CO na ten temat myślicie??czy przyszłośc jest faktycznie tak czarna??:/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum