Wysłany: 2016-05-26, 22:54 Jak zabezpieczyć tylne miedziane przewody hamulcowe ?
Witam,
parę dni temu pokonując głębokie koleiny, niefortunnie naciągnął się tylni przewód miedziany hamulcowy (Santana). Próbując go odgiąć do pierwotnego położenia, układ rozszczelnił się (na szczęście było już to w garażu).
I tu rodzi się pytanie - jak zabezpieczyć przed ponownym naciągnięciem, czy też nawet przerwaniem te przewody hamulcowe?
Czy ktoś z Was znalazł na to sposób? Ich położenie nie jest zbyt dobre, wręcz można stwierdzić, że taka sytuacja znów może się powtórzyć.
Najlepiej kup sobie praskę do robienia przewodów, zrób sobie nowe miedziane (są dużo elastyczniejsze od stalowych i można je giąć, nic nie pęka) i poprowadź tak jak według Ciebie najbezpieczniej. Poprzykręcaj co jakieś 25cm jakimiś uchwytami i staraj się jak najbardziej przytulić do mostu wtedy "na pewno"(nic nie jest na pewno ) nie powtórzy się taka sytuacja.
Nie to żebym zaczepki szukał czy coś ale ostatnio każdy czepia się słówek, jak zada pytanie to lepiej żeby od razu przeprosił itd. a postów do rzeczy jest coraz mniej
A napisałem miedziany bo nie wydało mi się oczywistym że każdy wymieniając przewód dorobi nowy miedziany, mogą się znaleźć osoby które gdzieś zdobędą oryginalny który jest stalowy i tylko dlatego to napisałem.
Cześć.
Jak masz patent "MakGajwera" to ogarniesz.
Szkoły są dwie, albo podejście OEM, czyli nowy na stare miejsce (i tak się upierdyli w końcu, w jakimś gałęziowym lagrze)
Metoda druga to zabawa z mostem przy użyciu sprzętu spawającego (niski kątownik przytulony max do pochwy, a w środku... Twój szczęśliwy, bezpieczny przewód).
Gdybyś w przyszłości miał robić modny "megamocny" most a'la Spidertrack to wtedy ogarniesz temat osłonki.
Ewentualnie popytaj Tubylców, to Ci to ogarną za jakieś piwo czy cuś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum