Wysłany: 2019-08-15, 08:28 Zestaw naprawczy do przebitej opony
Zastanawiam się nad wyborem jakiegoś zestawu naprawczego z przeznaczeniem do przebitej opony. Możecie polecić mi coś z tego zakresu? Czy ktoś w ogóle użytkował taki zestaw naprawczy? Jak się sprawdza w praktyce?
Nie jestem zwolennikiem tych wszystkich zestawów naprawczych. Może i rzeczywiście są w stanie załatać dziurę, ale problem pojawia się gdy trzeba później taką oponę naprawić, usunąć te wszystkie zaschnięte pianki i kleje.
No nie jest tak łatwo jakby się chciało aby było. Zestawy naprawcze - ok, ale tylko w skrajnych sytuacjach, a nie jako standard.
Zachęcam jeszcze do sprawdzenia np tutaj pod linkiem: https://www.oponeo.pl/art...y-warto-go-miec
Dobry tekst z tego zakresu.
Ostatnio zmieniony przez igorm 2019-09-13, 07:38, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2019 Posty: 267 Skąd: Egiertowo
Wysłany: 2019-08-16, 16:30
Jeżeli chodzi o pianki to zapomnij. Syf i tyle... Wozilem awaryjnie w motorze i osobowce... Gdy przyszło co do czego to żadna nie zadziałała. I nie była to kwestia lejacej dziury. A wulkanizator mnie skasował ekstra za mycie felgi i koła... No biznes jak #&*^
Co do sznura, nieznajomy uratował mi dupsko na rajdzie jeszcze xjtem na 31 calach. Minęły 2 lata sznur dalej w kole jeździ i nie ma problemu więc po co go usuwać?
Awaryjnie nie polecam, ale na wakacyjnym rajdzie zrobiłem kawałek rajdu i wróciłem na kołach z gwoździem w oponie wklejonym na kropelkę... Kawałek bo sprzęgła zabrakło do końca...
Stosowałam zestaw naprawczy w formie szydla, kleju i gumowego "precelka" który wkłada się w otwór opony za pomocą szydla.
Dodatkowo naboje co2 do pompowania opony.
Muszę przyznać że działa jak należy.
Gdy nawleka puszczała mi powietrze na rantach (dość stara opona, ranty się kruszyły) zastosowałem płyn uszczelniający - zdało egzamin, trochę płynu wyszło reszta się zakleiła. Potem przeszedłem na tych oponach na dętki więc nie wiem jak na dłuższą metę, ale fakt wulkanizator marudził jak miał to wyczyścić :)
_________________ Samurai 1.3 (1992r), Lovells +2 cale, XTR 12000 speed, simex 235/70 i coś tam jeszcze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum